Legaliteit van skill-based games

Bij skill-based games gaat het enkel om vaardigheid, maar hoe zit het met de legaliteit van dit soort behendigheidsspellen?

De games die je bij EazeGames kan spelen, zijn allemaal gebaseerd skills. Dit betekent dat elk willekeur element uit de gameplay is verwijderd. Spelers kunnen hierdoor winnen op basis van hun eigen vaardigheden, zoals geheugen, snelheid en logisch inzicht. Toeval speelt dus geen enkele rol. Hierdoor vallen de games niet onder de Wet Kansspelen op afstand. Wel zo prettig, aangezien je over je behaalde winsten geen kansspelbelasting hoeft te betalen. Ook betekent het dat o.a. de aanmeld vereisten e.d. niet zo strikt zijn. De legaliteit van vaardigheid games omvat verschillende aspecten en in dit artikel gaan wij daar dieper op in.

Legaliteit skill based games

Skill-based games versus gokken

Gokspellen bevatten elementen die draaien om kans. Dat is precies de reden dat ze ook wel kansspelen worden genoemd. Bij vaardigheidsspellen gaat het vooral om de vaardigheid van een speler. Hoe vaardiger je wordt in een game, des te beter je score zal worden.

Toch is het vaak niet zo "zwart of wit" als bovenstaand beschreven. Of een game als behendigheid of gokken wordt beschouwd, verschilt namelijk per land. Het komt meestal neer op de mate van willekeurige spelelementen binnen een game en de invloed die deze hebben op de uitkomst. Veel games vallen vaak binnen beide kanten van het spectrum. Een mooi voorbeeld hiervan is pokeren. Poker bevat zowel kans- als vaardigheid kenmerken. In Nederland (en de meeste andere Europese landen) wordt het gezien als kansspel en moet het voldoen aan de kansspelwet als er voor geld gespeeld wordt. De meeste poker spelers vinden het kansspel element ondergeschikt aan de benodigde vaardigheid.

Een mooi voorbeeld van een 100% kansspel is Roulette. Je hebt als speler geen enkele invloed op de uitkomst van het spel. Je kan als speler wel invloed uitoefenen op de winkans. Je kan immers inzetten op een enkel nummer en dat betekent een kleine winkans, maar wel spelen voor de hoogst mogelijke prijs. Of spelen op een enkelvoudige inzet (bijvoorbeeld rood of zwart) voor een veel grotere kans op een winst, die dan wel bescheiden is. Dit is echter totaal iets anders dan invloed uitoefenen op de uitkomst. Je kan als Roulette speler namelijk niet beïnvloeden op welk nummer het balletje zal vallen.

Als we kijken naar de games van EazeGames, dan gaat het puur om de vaardigheid van de speler. Een mooi voorbeeld van een spel waar het puur om behendigheid gaat, is 9 Ball Pool. Het is namelijk geen kwestie van op goed geluk de ballen schieten en maar hopen dat de juiste gepot worden. Het gaat om inzicht (het bepalen van de schiethoek, de stootkracht en het vooruit kunnen denken) om punten te scoren. Typisch een Pool Game waarbij je als speler steeds beter kan worden door vaak te spelen.

Weer een ander aspect waarbij rekening wordt gehouden bij skill games, is hoe toernooien worden georganiseerd en hoe spelers worden gematcht. Juist dit is erg belangrijk om te kunnen bepalen in hoeverre eerlijkheid wordt gewaarborgd.

EazeGames

Eerlijkheid van de vaardigheidsspellen

Natuurlijk is een 100% vaardigheidsspel een goed uitgangspunt voor een eerlijk spel, maar dat is niet alles wat belangrijk is. De manier hoe spelers worden gematcht en de manier waarop toernooien worden georganiseerd, is van grote invloed op het feit of een game als vaardigheid of kansspel wordt gezien.

Bij EazeGames is het zo dat spelers binnen een spel altijd exact dezelfde voorwaarden krijgen als hun tegenstander. Hierbij kan je denken aan de volgorde van de niveaus binnen een game, de layout van de objecten, enz. Neem een spel als Solitaire Skill Based. Spelers die aan elkaar worden gematcht krijgen precies dezelfde kaarten open en dicht gedeeld. Hierdoor is er nooit sprake van dat een speler een voordeel kan hebben t.o.v. de tegenstander op basis van de kaarten. Een speler zal op basis van zijn vaardigheid z'n tegenstander moeten proberen te verslaan.

Daarnaast is er ook sprake van een eerlijke manier van spelers aan elkaar matchen. EazeGames heeft een eerlijk matching systeem en dat zorgt ervoor dat spelers matchen op basis van hun vaardigheid binnen een bepaalde game. Zowel nieuwe als ervaren spelers worden gekoppeld aan iemand met een gelijkwaardig vaardigheidsniveau. Wel zo eerlijk aangezien je het altijd opneemt tegen echte mensen als tegenstanders.

Legaal in 13 landen

De legaliteit van skill-based games zoals ze bij EazeGames te spelen zijn, verschilt per land. Logisch ook, aangezien elk land zijn eigen wetgeving heeft met betrekking tot behendigheid games spelen met echt geld. Momenteel is EazeGames legaal in 13 Europese landen. Spelers uit andere landen kunnen het onderling tegen elkaar opnemen met fictief speelgeld (EazeCoins).

De landen waar spelen met echt geld mogelijk is: Nederland, België, Oostenrijk, Cyprus, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Luxemburg, Monaco, Roemenië, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.